Чудовища от София

Поредицата “Софийски чудовища” представя познати места в София, България, от нов ъгъл. Тези снимки показват тайни същества – очарователни, мърляви и забавни чудовища, които наблюдават ежедневието и карат хората да се усмихват.
Атанас Куцев прави снимките, а Точка създава графиките.
София Саматар е мечтателка, чаровница и вълнуваща писателка. Саматар е автор на свързаните романи “Чужденец в Олондрия” и “Крилати истории” и “Нежност”, сборник с кратки разкази. В най-новата си книга, Monster Portraits (излиза на 22 февруари в издателство Rose Metal Press), тя си сътрудничи с брат си, художника Дел Саматар. Портрети на чудовища е красиво изследване на това, което е възможно в писането, отчасти защото обединява елементи, които обикновено държим отделно – приказка, философия, тетрадка, каталог, кошмар, мемоар – и в същото време е изследване на чудовищата и чудовищността, на живота и на човечеството с всичките му богатства и недостатъци. Илюстрациите на чудовищата на Дел са постоянно интригуващи, сложни и детайлни, те обогатяват и съживяват пътуването на читателя през книгата.

 

Със София сме водили едни от най-критичните дискусии за писането и четенето. Беше удоволствие да прекараме известно време в изпращане на имейли напред-назад за портретите на чудовищата, както и за талисманите, “отиването твърде далеч в писането”, копнежа, интензивността и съпротивата.